Huurtoeslag aanvragen

Na de huurtoeslag berekenen is de volgende stap natuurlijk de huurtoeslag aanvragen. Dit ga je uiteraard enkel maar doen als blijkt dat huurtoeslag ook voor jou weg is gelegd. De huurtoeslag aanvragen gaat echter niet zomaar, want als aanvrager van huurtoeslag is het belangrijk dat je aan de gestelde voorwaarden die gelden voor het kunnen verkrijgen van de huurtoeslag voldoet. Bij huurtoeslag berekenen moet je alle essentiële zaken al hebben ingevuld voor het doen van de berekening, dus in feite wordt hierbij al direct gekeken of jij aan de voorwaarden voor de huurtoeslag voldoet.

Huurtoeslag aanvragen en leeftijd

Iemand die niet minimaal de leeftijd heeft van 18 jaar zal sowieso nooit huurtoeslag kunnen verkrijgen en is dus ook de huurtoeslag aanvragen niet relevant. Het is overigens niet zo dat jongeren van onder de 18 jaar niet op compensatie kunnen rekenen voor huurkosten indien zij op zichzelf wonen, maar deze loopt niet via de regeling van de huurtoeslag. Huurtoeslag aanvragen gaat dus pas vanaf 18 jaar en indien je hieronder zit zullen er weer andere regels gelden voor compensatie.

Niet alleen leeftijd is belangrijk, want huurtoeslag aanvragen heeft ook alleen maar zin als je zelf de hoofdhuurder bent van een woning. Op het moment dat jij dus een woning of een deel van een woning van iemand huurt zul je niet als hoofdhuurder worden aangemerkt en daarmee zijn ook de kansen op huurtoeslag tot 0 teruggebracht en kun je ook jezelf de moeite besparen om huurtoeslag aan te gaan vragen, want dit zal niet gaan lukken op die manier.

Huurtoeslag aanvragen en inkomen

Bij de huurtoeslag berekenen geef je al aan wat je inkomen is. Een huurtoeslag aanvragen zal niet gaan als je over teveel inkomen beschikt, aangezien je dan de huurtoeslag blijkbaar ook niet nodig hebt. Een laag inkomen, maar een hoog eigen vermogen zal over het algemeen ook je huurtoeslag aanvragen in de weg staan om dezelfde reden als die hiervoor is genoemd. Er wordt dus niet enkel maar naar huidig inkomen gekeken, maar naar het totale financiële plaatje van degene die de huurtoeslag komt aanvragen. Dit moet dus passen in het beeld van iemand die de huurtoeslag ook echt nodig heeft. Van tevoren kun je dus al bedenken of huurtoeslag aanvragen zinnig gaat zijn of niet. In feite zal dit al naar voren komen bij de huurtoeslag berekenen.

Als huurtoeslag voor jou van toepassing blijkt te zijn ga je dus inderdaad huurtoeslag aanvragen. Deze optie krijg je nadat je de huurtoeslag berekend hebt.

Next post: